Zorg

Zorg: Wat wil de VVD doen?

• Goede, maar ook betaalbare zorg aanbieden;
• Sturen op het bieden van betaalbare zorg die daadwerk helpt;
• Inwoners die genoeg geld hebben om in hun eigen huishoudelijke verzorging te voorzien, die verzorging ook zelf laten regelen en betalen;
• Met jeugdigen (inwoners) die geestelijke gezondheidszorg krijgen, een traject afspreken dat een resultaat en een einddatum kent.

Zorg: Waarom vinden we dit belangrijk?

Wij investeren als gemeente veel in zorg. Wij vinden dat iemand die zorg nodig heeft dit ook verdient, wanneer hij of zij zichzelf niet kan redden. Ondanks dat zorg een enorme kostenpost is voor de gemeente, heeft niemand echt goed zicht op de vraag of dat geld ook daadwerkelijk de juiste mensen bereikt? En of we dit kostenefficiënt hebben ingericht? Wij vermoeden dat veel van het geld niet terecht komt bij de inwoners die zorg het meest nodig hebben. De rekenkamer heeft al eens onderzoek gedaan. Wij willen een dieper onderzoek naar de vraag of wij geen geld verloren laten gaan in bijvoorbeeld bureaucratie? En dat zorgverleners hetzelfde werk doen, dat ook door de gemeente wordt geleverd? We moeten de zorg wel kunnen blijven dragen, want uiteindelijk betalen we dit samen allemaal zelf.

Zorg: Hoe denkt de VVD dit te bereiken?

Wij willen duidelijk inzicht gaan verkrijgen in de geldstromen. Wij willen op basis hiervan zorgverleners aanspreken op geleverde diensten, de resultaten daarvan en de bijbehorende kosten. Onderdeel hiervan is dat we inzage krijgen in de resultaten van geleverde preventieve zorg, die bedoeld was om zwaardere zorg te voorkomen. Hiervoor hebben we managementinformatie nodig. We denken zelf aan een gezondheidsmonitor die eens per kwartaal wordt bijgewerkt. De te verkrijgen managementinformatie zal vanzelfsprekend niet in strijd moeten zijn met de AVG en het medisch geheim, maar toch voldoende kunnen zijn om én de zorg bij de juiste mensen te krijgen en te verifiëren of we efficiënt omgaan met ons belastinggeld.