Middenstand en (agrarisch) ondernemen

Middenstand en (agrarisch) Ondernemen: Wat wil de VVD doen?

• We zorgen voor een goed ondernemersklimaat door zo min mogelijk regelgeving;
• Ondernemers verdienen een vast aanspreekpunt bij de gemeente;
• Ondersteunen van kansrijke initiatieven;
• Bij besluitvorming rekening houden met lokale ondernemers;
• Onze boeren worden niet weggepest: geen vergunningen intrekken of onteigenen grond;
• Ondernemers mogen zelf bepalen of ze op zondag willen ondernemen.

Middenstand en (agrarisch) Ondernemen: Waarom vinden we dit belangrijk?

Werk is van groot belang voor mens en samenleving. Met ons werk verdienen we geld voor een goed leven. Werk zorgt voor contact met andere mensen en werk leidt tot zelfstandigheid en het vergroten van de eigenwaarde. Wie werkt, investeert in zichzelf, maar ook in de toekomst van onze samenleving. Wij willen zorgen voor extra werkgelegenheid in onze gemeente. Wanneer veel mensen aan het werk gaan, kan iedereen zijn talenten en mogelijkheden gebruiken. We moeten daarbij niet vergeten dat ook onze boeren echte ondernemers zijn, waarbij we met respect dienen na te denken over het boerenondernemerschap. Dit betekent wat ons betreft dat eigen bezit, ook eigen bezit blijft. Vertrouwen rondom het bezit van eigen grond is essentieel voor elke vorm van ondernemerschap. We zijn ervan overtuigd dat onze boeren net zo, of beter milieuvriendelijk kunnen ondernemen dan wanneer we voedselproductie overhevelen naar het buitenland. Je lost hier het stikstofprobleem niet mee op, maar verplaatst dit naar andere delen van de wereld. Wellicht draag je zelfs bij aan het stikstofprobleem doordat minder ver ontwikkelde agrarische bedrijven in het buitenland de productie gaan overnemen. Los van het feit dat we als land niet afhankelijk moeten willen zijn van buitenlandse voedselproductie.
Voor wat betreft winkelopenstelling op zondag respecteren wij ieders eigen keuze. Dat houdt ook in dat we iedereen de vrijheid gunnen om zelf te bepalen of er op zondag ondernomen wordt. Het is ook aan de klant zelf om te kiezen of hij of zij een winkel op zondag al dan niet bezoekt. Wij vinden het jammer dat hardwerkende mensen met een
afwijkend rooster, nu bij voorbaat al moeten uitwijken naar een nabijgelegen gemeente voor de boodschappen op zondag.

Middenstand en (agrarisch) ondernemen: Hoe denkt de VVD dit te bereiken?

Ondernemers kunnen prima zélf ondernemen. Maar dat lukt alleen wanneer er niet overgereguleerd wordt. De regels die er wel zijn, moeten simpel, eerlijk en consequent zijn. Verder willen we kansrijke initiatieven van (startende) lokale ondernemers zo veel mogelijk steunen. Bijvoorbeeld door in het bestemmingsplan (tijdelijk) ruimte te geven. Ondernemers verdienen een vast aanspreekpunt binnen de gemeente. Een gemeente die niet vertelt wat niet kan, maar meedenkt vanuit een oogmerk naar wat wel mogelijk is. Omdenken dus, in plaats van onze ondernemers van het kastje naar de muur te sturen. De gemeente koopt daarnaast zoveel mogelijk lokaal in.
Verder laten wij onze boeren niet wegpesten, maar gunnen we hen juist ruimte om te ondernemen. In overleg met hen kunnen we bezien hoe we toekomstbestendig kunnen ondernemen.
Voor de zondagopenstelling zal de markt zelf reguleren welke winkels zondags open zijn of niet. Ingegeven door religieuze of praktische keuzes zullen sommige ondernemers niet open zijn, anderen juist wel.