Klimaat

Klimaat: Wat wil de VVD?

• Geen verplichtingen richting inwoners;
• Geen horizonvervuiling door windmolens en gigantische zonneparken;
• Inwoners bepalen zelf wat zij wel of niet aan hun huis willen doen;
• Inwoners, ontwikkelaars en ondernemers met (grootschalige) initiatieven moeten geholpen worden door de gemeente.

Klimaat: Waarom vinden wij dit belangrijk?

Wij zijn van mening dat de gemeente Heerde een beperkte rol kan hebben om te helpen bij de energietransitie, om zo een schonere leefomgeving door te kunnen geven aan volgende generaties. Het kost namelijk al snel € 20.000,- voor een middenwoning of € 50.000,- om een vrijstaande woning volledig te verduurzamen. De VVD vindt niet dat de overheid haar inwoners mag verplichten om dit soort grote uitgaven te doen. We brengen hiermee inwoners direct in financiële problemen met alle persoonlijke gevolgen van dien.
Onze inwoners moeten dus een eigen keuze hebben hoe ze willen en kunnen bijdragen. Dit hangt natuurlijk onder andere af van iemands persoonlijke financiële draagkracht. De impact van onze gemeente is te klein om het verschil te maken. Met wind- en zonne-energie gaan we het probleem niet volledig oplossen. Daarom staan wij achter het door-ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden zoals kernenergie en waterstof.

Klimaat: Hoe denkt de VVD dit te bereiken?

We gaan inwoners niets verplichten. Zij krijgen de ruimte om zelf aan de slag te gaan. De overheid hoort hierin de inwoner te helpen en te faciliteren. Met goede informatie over de noodzaak van verduurzaming en wat mogelijkheden zijn. Inwoners die zelf willen verduurzamen verdienen een gemeente die hen hierin helpt. Door bijvoorbeeld ruimte of cofinanciering van de overheid te krijgen. De échte energietransitie moet vanaf de nationale overheid komen, door onder andere het creëren van oplossingen rondom waterstof of kernenergie.