Zondagsopening winkels in gemeente Heerde

VVD, D66-GL en PvdA zijn van mening dat de gedwongen sluiting op zondag onze lokale winkeliers in een oneerlijke concurrentiepositie plaatst terwijl recreatie en toerisme, belangrijke pijlers voor de gemeente Heerde, niet voldoende worden bediend op zondag. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat een meerderheid van zowel inwoners als winkeliers openstaan voor de invoering van de koopzondag waarbij ondernemers vrij zijn om te kiezen.

Steeds meer gemeenten passen het winkelbesluit aan, zodat ondernemers zelf kunnen beslissen of ze op zondag hun zaak willen openen. In 2020 had ruim 90% van de gemeenten in Nederland één of meerdere keren per maand een koopzondag. De gemeente Heerde hoort, vooralsnog, bij de slinkende 10%. Naburige gemeenten, zoals Epe, hebben hun supermarkten al enkele jaren op zondag geopend en organiseren maandelijks een koopzondag. De indruk bestaat dat een relatief groot aantal inwoners van Heerde van de zondagsopening in Epe gebruik maakt, net zoals toeristen die in de zomerperiode in de gemeente Heerde en omstreken verblijven.

Begin 2022 heeft de PvdA Heerde een steekproef gehouden onder lezers van de Schaapskooi. Onder een kleine duizend respondenten bleek dat 56% van mening was dat een winkeleigenaar zelf mag beslissen of een winkel op zondag open is.

In het vervolg hierop hebben fractieleden van VVD, D66-GL en PvdA in 2023 nagenoeg alle winkeliers in Heerde en Wapenveld bezocht om hen te bevragen over hun visie op een mogelijke zondagsopening van winkels. Zij legden aan allen dezelfde enquêtevragen voor. Daaruit kwam naar voren dat 85% van de ondervraagde winkeliers voorstander is van keuzevrijheid met betrekking tot de zondagsopening. De tweede vraag was of men zelf ook open zou gaan op zondag. Deze vraag werd door de vertegenwoordigers van bijna alle supermarkten positief beantwoord. Het overgrote deel van de overige lokale winkeliers geeft aan dat zij hun winkel niet zullen openen op zondag. Sommigen zouden niet opengaan vanwege principiële redenen, de meesten echter omdat de kosten van opening op zondag niet opwegen tegen de baten. Een kleiner deel geeft aan bijvoorbeeld een keer per maand, of rond de feestdagen (zoals in Epe), open te willen gaan.

VVD, D66-GL en PvdA zijn van mening dat de gedwongen sluiting op zondag onze lokale winkeliers in een oneerlijke concurrentiepositie plaatst terwijl recreatie en toerisme, belangrijke pijlers voor de gemeente Heerde, niet voldoende worden bediend op zondag. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat een meerderheid van zowel inwoners als winkeliers openstaan voor de invoering van de koopzondag.

Waar de zondag traditioneel beschouwd wordt als een dag van rust en bezinning, erkennen de drie lokale partijen de diversiteit van onze samenleving en het belang van individuele keuzevrijheid. Zij bepleiten daarom het recht van ondernemers om op zondag hun winkels te openen zodat consumenten, die dat wensen, de vrijheid hebben om op deze dag hun aankopen te doen. Maar ze willenin het kader van diezelfde diversiteitsgedachteook rekening houden met traditionele behoeften en voorkeuren m.b.t. de zondag. “Eigen wensen en vrijheden mogen wederzijds die van een ander niet beperken”. De partijen stellen daarom voor de winkelopening op zondag te laten ingaan om 12 uur en om 18 uur te beëindigen zodat de kerkgang niet wordt verstoord. Op basis van de enquêteresultaten lijkt het hen overigens aannemelijk dat voornamelijk supermarkten gebruik zullen maken van een eventuele zondagsopening.

Afsluitend verzoeken de initiatiefnemers de fracties van de politieke partijen in de gemeenteraad om de inhoud van de aangeboden koopzondagnotitie te bespreken zodat duidelijk wordt hoe deze in de politiek ligt.