VVD Heerde en statenfractie VVD Gelderland op bezoek bij onze boeren

Deze week hebben we als VVD Heerde het initiatief genomen om onze statenfractiespecialisten Stikstof te koppelen met onze Boeren. De bijeenkomst vond plaats op het bedrijf van Evert Luchtenbelt. Aanwezig waren René Westra en Rosmarijn Boender van de VVD Statenfractie. Vanuit de VVD Heerde waren Ton Jalink, Erik Stijnman en Peter Oosterhof aanwezig. Namens de boeren spraken Albert Noteboom en Evert Luchtenbeld en natuurlijk ook onze Ton. Hiermee zaten drie typen agrarische bedrijven aan tafel. Een grote melkveehouderij, middelgrote melkveehouderij en een omgeschakeld bedrijf met nog steeds nauwe connecties met een bedrijf bij Apeldoorn in de buurt.

De insteek was om de praktijk, de boerenbeleving van het stikstofvraagstuk en vanzelfsprekend ook hun ruime kennis en ervaring te delen met de Statenfractie. Immers in de provincie gaat het straks gebeuren, dan zijn korte lijnen en goede informatie van levensbelang.
Aan het begin was er ruimte om emoties te ventileren, maar gaandeweg het gesprek bleek dat onze boeren er kritisch, met gevoel, maar ook meteen constructief en toekomstgericht in zaten. We hebben allemaal het gevoel dat onze boeren echte ondernemers zijn en ook als zodanig meegenomen en behandeld moeten worden.

De belangrijkste conclusies:
- Geen onteigening.  Allen waren het daarover eens
- Het kaartje van vd Wal moet van tafel. Dat werkt contra productief
- De belangrijkste stakeholders hebben tot nu toe niet aan tafel gezeten (onze boeren)
- Gebiedsgericht kijken naar alle problemen/opgaven is noodzakelijk, maar met oog voor maatwerk in alle opzichten. À la landinrichtingscommissie. Vooraf spelregels en partnerschap afspreken en je daaraan houden
- Boeren hebben behoefte aan lange termijn kaders waarbinnen ondernomen en geïnvesteerd kan worden. Kaders moeten met alle stakeholders worden ontwikkeld. Van te voren zijn er duidelijke en eerlijke spelregels.
- Er zijn innovatie-opties genoeg. Die moeten we niet vergeten.
- We moeten op provinciaal en regionaal narratief komen (waar gaan we met zijn allen van uit en wat is onze analyse; het uitlegbare verhaal waarop we samen onze keuzes baseren).
- Het rijk vergeet het natuurlijke verloop in de boerenstand
- De stikstofuitname uit een gebied door aankoop moet primair in het gebied blijven.
- Data uit 2018, wat is er door aankoop van boeren al aan stikstof uit de markt gehaald en waar zijn die rechten gebleven?
Uiteindelijk hebben we een heel constructieve en prettige bijeenkomst gehad met wederzijds voornemen om dit te herhalen als dat nodig is.

Vanuit onze Gelderse statenfractie is René Westra woordvoerder voor oa stikstof en Rosmarijn Boender woordvoerder voor oa Vitaal Platteland. Wil je met een van hen in contact komen? dan zijn zij te bereiken op rosmarijn.boender@psgelderland.nl en rene.westera@psgelderland.nl