Duikteam naar Harderwijk

De veiligheidsregio Noord Oost Veluwe heeft een onderzoek opgesteld naar de meest geschikte locatie voor het duikteam van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De conclusie van het onderzoek is dat Harderwijk de meest logische locatie is voor het positioneren van het duikteam. De VVD heeft vanavond aangegeven het NIET eens te zijn met dit onderzoek. Heerde heeft het team goed bezet. Harderwijk moet nog extra personeel werven. VVD is erg teleurgesteld in het voorstel van de VNOG.

De VNOG meldt het volgende. "Beide duikteams bestaan uit gemotiveerde, gedreven, goed opgeleide en geoefende personen en zijn voorzien van materialen die op orde zijn. Voor de ploegen geldt dat werving en opleiding van nieuwe mensen nodig is om ook naar de toekomst toe de beschikbaarheid te kunnen garanderen. De werving van potentieel is in Harderwijk echter groter, zowel binnen de brandweerpost als binnen het wervingsgebied rond de post. Voor wat betreft maatschappelijk impact is de inschatting van de onderzoekers dat deze in Harderwijk groter zal zijn dan in Heerde, omdat Harderwijk meer inwoners, meer bedrijven, meer toeristen en meer activiteiten op of bij het water zijn dan in Heerde, dat een dorp, een gemeenschap is. De conclusie van het onderzoek is dat Harderwijk de meest logische locatie is voor het positioneren van het duikteam.

De conclusie luidt dat de locaties wat betreft risicobeeld en incidenthistorie niet significant van elkaar verschillen. De risico’s in Harderwijk en directe omgeving hebben betrekking op wonen, bedrijvigheid, activiteiten en recreatie op of bij het water. De risico’s in Heerde en directe omgeving hebben een relatie tot het verkeer (kanaal), de IJssel en enkele recreatielocaties. Beide teams hebben afgelopen jaren een overeenkomstig aantal incidenten gehad met slechts enkele duikinzetten."

Peter Oosterhof (VVD) verzoekt goed te kijken naar de gevolgde procedure en dit te gebruiken in de bewaarreactie. De VVD legt zich niet neer bij dit onderzoek  de onderbouwing van de keuze is erg dun. de verschillen tussen beide locaties zijn erg beperkt. De argumenten die men nu gebruikt, wist men van te voren. Harderwijk is groter dan Heerde. We werken samen voor de VNOG. We zijn onderdeel van een geheel dan maakt de grootte van een plaats niet uit. We leggen ons er niet bij neer!