2020 jaar van de belofte !

Onderstaand de gehele tekst van het betoog in 1e temijn van VVD fractie Heerde bij behandelen van de programmabegroting.

In juli 2019 is in onze Gemeenteraad  de Perspectiefnota besproken. Vandaag bespreken we naast de begroting 2020 ook de meerjarenraming 2021 tot 2023. De rol die de Gemeenteraad  bij de begroting heeft is vierledig: beleidsmatig, financieel, sturend en controlerend. Wij behandelen deze 4 punten 1 voor 1.

1          Beleidsmatig

Het afgelopen jaar was te rustig. De VVD vindt dat er te weinig vaart wordt gemaakt met uitvoering van in de samenleving zichtbare plannen.

Het college geeft op pagina 11 aan dat we het komend jaar “ een jaar van uitvoering” gaan meemaken. Het college gaat in 2020 acht notities behandelen: de woonagenda, participatienota, de Regionale Energie Strategie, het actieplan circulaire economie, inkoopbeleid, gemeentewerf, duurzaamheidslening en de notitie over begraven. Het college is nu bijna halverwege haar beleidsperiode. Na bijna 2 jaar geeft het college de samenleving van Heerde alleen nog maar de belofte dat men het komende jaar beleid gaat maken. Het gevolg is dat deze collegeperiode mogelijk te boek komt te staan als: veel praten en weinig realiseren. Voorzitter, u weet dat de VVD een partij van doeners is en aan de slag wil. De VVD ziet het schrijven en behandelen van 8 beleidsnota’s niet als het ultieme doel maar juist het uitvoeren en realiseren van beleid. Misschien was dat de ambitie niet, als we de titel van het collegeprogramma nog eens op ons laten inwerken: “samen duurzaam verbinden”.

Voor het onderdeel beleid hebben wij 2 aanvullingen: flexwonen en wild binnen de bebouwde kom.

1.      De Tweede Kamer heeft recent een motie aangenomen om de plaatsing van 15.000 flexwoningen per jaar mogelijk te maken. De VVD vindt dat ook Heerde deze mogelijkheden snel moet gaan benutten. Er is immers een enorme woningnood voor goedkope huurwoningen. De VVD vindt dat jongeren (starters) en sociaal zwakkeren, die graag zelfstandig willen wonen, recht hebben op een woning. Een flexwoning is een tijdelijke woonoplossing. Het tijdelijk karakter is aan de orde als ten minste aan 1 van de volgende aspecten wordt voldaan: de woning is tijdelijk of de huurder huurt het tijdelijk of de locatie waar de woning staat wordt tijdelijk gebruikt. Deze flexwoningen kunnen 15 jaar lang geplaatst worden onder de crisis- en herstelwet. Er is door het ministerie van BZK een Pilotregeling Flexwonen opgesteld waarbij gemeenten ook nog subsidie kunnen ontvangen voor tijdelijke flexwoningen. De VVD roept middels een motie de Gemeenteraad  en het college op om samen met naastliggende gemeenten mee te doen aan het Flexwonen project. De gemeente moet locaties in beeld brengen waar flexwoningen geplaatst kunnen worden.

2.      De VVD vindt, net als vele andere fracties, het een zorgelijke ontwikkeling dat wilde varkens in en nabij de bebouwde kom van Heerde en Wapenveld lopen. Berichten zijn dat er al meerdere aanrijdingen hebben plaatsgevonden. Het wachten is op het eerste ernstige ongeluk. Gelukkig zijn er al borden geplaatst. De VVD wil dit onderwerp niet meer alleen bij de rondvragen aan de orde stellen, en wilde burgemeester ondersteunen met een motie. Via een motie willen wij laten onderzoeken of een zwijnenkerend raster geplaatst kan worden op het wildviaduct over de A50 waarmee nieuwe instroom van alleen zwijnen vanaf de Veluwe wordt tegengehouden. Daarnaast onderzoeken of een raster nabij het Stationspark in Wapenveld aldaar een afdoende tijdelijke maatregel is.
Nu actie en nare incidenten voorkomen, dat is waar de VVD Heerde voor staat.

2          Financieel

Volgens art. 189 van de Gemeentewet heeft de Gemeenteraad  expliciet als taak om ervoor te zorgen dat er geen financieel tekort is. De VVD is verheugd dat uw college een sluitende begroting 2020 heeft kunnen realiseren en voor de jaren daarna tot 2023. Een prima prestatie!

Toch hebben we ook zorgen. De perspectiefnota en de meicirculaire kennen immers een negatieve bijstelling van 554.000 euro voor 2020 tot 757.000 euro in 2022. U heeft deze negatieve bijstellingen kunnen oplossen door het nemen van financieel technische maatregelen bovenop de bezuinigingen die in het afgelopen jaar zijn uitgewerkt. Tijdens de bespreking van de perspectiefnota heeft de VVD de term: “ financieel technische maatregelen” vertaald naar “creatief boekhouden”. Dit beeld moeten we nu nuanceren nadat uw wethouder financiën uitleg gegeven heeft in onder andere de audit commissie. Het afsluiten van langlopende leningen met een extreem lage rente is een goede maatregel. Voor 2020 levert dit 93.000 euro voordeel op. Wat duidelijker gemeld mag worden is dat we geholpen worden door een 700.000 euro hogere Rijksbijdrage uit het gemeentefonds ten opzichte van de programmabegroting van vorig jaar!

 

Andere besparingen zijn, af raming salarissen ambtenaren, en raming loon en prijsontwikkelingen sociaal domein e.d. Uw college gaat er vanuit dat het sociale domein in control is en wij door de unieke werkwijze van Heerde geen tegenvallers verwachten. Wij hopen dit van harte. Tijdens de laatste themaraad bleek dat de inzet op preventie zijn vruchten heeft afgeworpen. Onze complimenten daarvoor.

Zorgelijk vindt de VVD fractie de hoge jeugdzorgkosten. De aanvulling van het Rijk is wellicht (ook in de toekomst) niet voldoende en zal aanpassing van beleid noodzakelijk maken. Afgelopen week kregen de gemeente Heerde zelfs landelijke media-aandacht voor onze top 1 score met het hoogste aantal jeugdigen met zorg. Het is niet handig dat Heerde zelf 5% te hoge getallen doorgeeft aan het CBS. Daarnaast hebben wij over de hoge aantallen al maanden geleden in de commissie Samenleving en in de Gemeenteraad  vragen gesteld, maar het actuele antwoord over tellen hebben we toen niet gekregen.

De VVD vindt dat besparingen mogelijk zijn door cliënten niet eindeloos onder behandeling te laten blijven van bijvoorbeeld een zorginstelling, die de maximale indicatiestelling wil vol maken (DBC). Dus de volgende stap is: nog beter monitoren of langdurige behandelingen/indicatiestellingen nog steeds actueel zijn.

3          Sturend

De Gemeenteraad moet sturen op de regie-voering van andere organisaties die taken voor de gemeente uitvoeren. Het gaat dan om zogeheten verbonden partijen (gemeenschappelijke regelingen). De VVD maakt zich al enige tijd grote zorgen over de financiële ontwikkelingen binnen bijvoorbeeld de VNOG en Plus OV. Het college geeft aan dat alle te verwachten kosten van de verbonden partijen in de begroting zijn opgenomen. VNOG: het is onrustig bij de brandweer in onze gemeente, 1 auto inleveren en het duikteam.

De VVD vindt dat het college een veel actievere toezichthoudende rol moet innemen bij de Gemeenschappelijke Regelingen. Het gaat vooral om het financiële beleid. De ervaring leert dat meerdere GR’en veel te hoge managementkosten hebben en financieel niet in control zijn. Dit heeft voor onze gemeente geleid tot forse meerkosten. Er wordt hard gewerkt om oplossingen te vinden voor de problemen. Voor de VVD is het klip en klaar dat dit moet lukken zonder een beroep te moeten doen op aanvullend geld uit de begroting van de gemeente Heerde. Wij hebben herhaaldelijk aangegeven dat wat ons betreft de maat vol is!

4          Controlerend

In bijlage 2, overzicht per taakveld, valt op dat ten opzichte van de begroting 2019 het bestuur in 2020 185.000 euro meer gaat uitgeven. Ruimte, Ondernemen en Wonen groeit ten opzichte van de begroting van vorig jaar met meer dan 800.000 euro met mutaties en nieuw beleid. Wij waren hierover verrast, na overleg met de heer Rudi Kamp, werden de mutaties goed verklaard.

Op het onderdeel ‘Publiekscampagnes’ die volgens het coalitieakkoord het daglicht zouden gaan zien tast onze fractie in het duister. We vinden dit onderdeel van het coalitie akkoord niet meer terug in de programmabegroting. Wij vragen ons af wanneer deze publiekscampagnes wel het daglicht gaan zien.

De VVD bedankt de ambtenaren, brandweer vrijwilligers, vrijwilligers binnen alle verenigingen en stichtingen, de inwoners en alle bedrijven in onze gemeente voor hun bijdrage aan het goed functioneren van onze plaatselijke samenleving.

Namens de VVD fractie,

Beerd Volkers