Het Heerder college moet veel pro-actiever worden !

Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota 2019 en Perspectiefnota 2020-2023 in juli 2019 heeft de VVD Heerde haar zienswijze op een groot aantal ontwikkelingen gegeven. Rode draad hierin is dat het college wel haar best doet maar te reactief is. Bij de steeds wisselende rijksbijdragen aan de gemeente kas wacht men te veel af wat er gaat gebeuren. De samenwerking met andere gemeente, gemeenschappelijke regelingen, glipt het geld tussen de vingers weg. Veel actiever beleid is noodzakelijk !

© B.D. Volkers

Financiën

Het financiële resultaat van de gemeente Heerde varieert door het jaar heen erg sterk. De ene maand is er een jubelstemming, een positief resultaat van 1,9 miljoen euro in 2018. Een paar maanden later is het weer een zorgelijke situatie.  Dit vindt de VVD niet goed.

De gemeente Heerde kreeg in 2018 van de landelijke overheid ruim 3,4 miljoen euro meer dan in 2017. Met eenmalige meevallers ging de plus in totaal zelfs naar boven de 5 miljoen euro! Heerde hield daar netto onder de streep 1,9 miljoen euro van over. Uit de nieuwste informatie blijkt dat de gemeente Heerde de komende jaren substantieel minder geld krijgen. Dat fluctuerende beeld constateert de VVD helaas al vele jaren, maar ons college laat zich er nog steeds door verrassen. In 2022 verwacht men 757.000 euro tekort te komen. Het college gaat dit vooralsnog oplossen met een aantal financieel technische maatregelen. Dat is in normaal Nederlands: met creatief boekhouden de verliezen wegwerken. De VVD vindt dat doorschuif- en struisvogelpolitiek. We moeten voorkomen dat de gemeenteraad steeds andere taakvelden moet plunderen om de eindjes aan elkaar te knopen.

Het afgelopen halfjaar vond met betrekking tot voorgenomen bezuinigingen burgerparticipatie plaats. Wij vinden dat dit uiterst teleurstellend is verlopen. Er kwamen slechts 30 bewoners opdagen ofwel 0,1 % van de bevolking. Eenzelfde afspiegeling als ons gemeentebestuur en college, dat is opgeteld 29 personen.

Bestuur

De VVD vindt dat de wethouders een veel actievere toezichthoudende rol moet innemen in de Gemeenschappelijke Regelingen (GR-en). De ervaring leert dat er veel te hoge managementkosten gemaakt worden. De VVD denkt hierbij aan Plus OV en de VNOG. De deelnemende gemeenten geven aan deze GR-en hun pinpas met pincode weg en zijn verbaasd dat ze moeten bijbetalen. De VVD vindt dat GR-en  met vaste budgetten moeten werken. Stop met Plus OV. Ga zo snel mogelijk over op vervoer door de lokale taxivervoerders met eerlijke tarieven. Brandweervrijwilligers moeten we met goed materieel op pad sturen. Financiële open eindafspraken, dat kan niet meer, stop daarmee!

Openbare ruimte en economie

De VVD vindt het belangrijk dat duurzaamheid ook tot versterking van de lokale economie leidt. Besparen en duurzaam opwekken zorgt immers dat het geld in de lokale economie blijft. Als we 10% energie besparen kan de Heerder samenleving minimaal 1,8 miljoen euro per jaar overhouden op de energienota! Om dit te kunnen bewerkstelligen moet eerst geïnvesteerd worden. De lokale overheid moet hierin een dienstbare, positieve houding innemen, waarbij de landschappelijke kwaliteit gewaarborgd moet blijven.

Volgens de VVD is het erg zorgelijk dat ondernemers in Heerde de gemeente een erg lage waardering geven. Ook hierin moet de gemeente zich dienstbaar op gaan stellen.

Toerisme bevorderen vindt de VVD erg belangrijk. Hier is nog echt werk aan de winkel. In 2018 kwamen zelfs minder toeristen naar Heerde!

De VVD vindt het jammer dat de locatie Van Zetten van Loenen bij de wethouder op de stapel is beland, net als diverse initiatieven in de Bonenburgerlaan. Het is een illusie dat de wethouder denkt dat bij nieuwe ontwikkelingen ook nog extra winkelruimten realiseerbaar zijn. Er staan al zoveel winkelpanden leeg. De knelpunten zijn: internet aankopen die nog toenemen en dat jonge ondernemers in Heerde centrum geen bedrijfsfinanciering meer kunnen krijgen. De banken vinden het voorzieningsgebied dat Heerde bestrijkt te klein. Wees reëel: kijk naar de toekomst niet naar het verleden!

Wonen en ruimtelijke ordening

De VVD vindt dat er snel meer woningen gebouwd gaan worden. Goed dat in Veessen een visie gemaakt wordt voordat toestemming wordt gegeven aan individuele bouwplannen.

Beheer en onderhoud

Bezuinigen op beheer en onderhoud van wegen en gebouwen vindt de VVD dom. Dat is het paard achter de wagen spannen. Dit kost uiteindelijk alleen maar meer. Kapitaalsvernietiging. Niet doen.

Sociaal maatschappelijk

De VVD is voorstander van een cultuurbudgetpool waarin cultuurplein en culturele verenigingen, (bijvoorbeeld muziekverenigingen) gemeentelijke bijdragen, na een overgangsperiode, verdelen op basis van actieve leden aantallen. De VVD vindt het vreemd dat verenigingen met vergelijkbare activiteiten die met vrijwilligers werken, geen, of slechts een zeer minimale gemeentelijke bijdrage ontvangen.

Ook vindt de VVD dat het college actiever moet zoeken naar meer kostenbeheersing in het sociale domein en ook eens moet gaan starten met actief controlebeleid of uitkeringen wel aan de juiste mensen worden verstrekt. Volgens ons ontneemt de bureaucratie ons het zicht op de problemen. Er zijn meer dan 250 Zorgaanbieders voor jeugd, blijkt uit landelijk onderzoek. De VVD wil goede zorg. Dat kan het beste als er in 1 gezin, 1 hulpverlener de regie heeft en er dus 1 plan is!  De overheid moet niet 1 op de 3 kinderen een rugzakje met geld geven. Immers er is ook een sociaal netwerk. Dat werkte vroeger ook. Dat is logisch nadenken en sociaal. Hulp alleen voor degene die het echt nodig hebben.

De VVD is tevreden dat de Hof van Cramer in Wapenveld concretere vormen krijgt. Het is de mogelijkheid om daadwerkelijk een centrale plek in de gemeenschap van Wapenveld te realiseren die een grote rol speelt in de uitvoering van het preventiebeleid in het sociale domein, jeugdzorg, ouderenzorg via het 0 tot 100+ loket.

Namens de VVD fractie,

 

Beerd Volkers fractievoorzitter, Gerda Hardam raadslid, Ton Jalink en Peter Oosterhof steunfractieleden