VVD Heerde steunt de boeren tegen Ondernemersfonds

Het bestuur Ondernemersfonds Heerde in oprichting vraagt de gemeente om een ondernemersfonds in te stellen. Hiermee worden activiteiten en maatregelen in het algemeen belang van ondernemers in gang gezet die anders niet georganiseerd zouden worden. Het stimuleert ondernemers om zich te organiseren en sluit het risico op ‘freeridersgedrag’ uit. Iedereen betaalt dan mee aan de kerstboom in het dorp aldus initiatiefnemer Spekman. Een ondernemersfonds is een constructie voor en door ondernemers. De gemeente blijft buiten de besluitvorming over bestedingen. De bestedingen zijn geheel vrij, zolang het een algemeen nut dient en de besluitvorming transparant verloopt. Het fonds wordt gevuld met een belastingverhoging die per jaar 180.000 euro oplevert, in de startperiode van 3 jaar totaal 540.000 euro. VVD fractievoorzitter Beerd Volkers vindt dat door wethouder Meijer te makkelijk een blanco cheque wordt afgegeven. De VVD vindt dat dit enorm veel verder gaat dan wat kerstbomen kopen en een Sinterklaasactie. Daarnaast is de stichting nog in oprichting, statuten ontbreken evenals afspraken tussen gemeente en stichting (convenant). Er ligt een slecht onderbouwd voorstel. De VVD was de enige raadsfractie die het Ondernemersfonds wilde bespreken in de gemeenteraad. De VVD is blij dat haar initiatief gaat leiden tot een aanpassing van de plannen, verwoord in een door de gehele gemeenteraad aangenomen motie.



Er blijkt vooral bij de landbouw geen draagvlak te zijn voor het Ondernemersfonds. Met 24 trekkers kwamen circa 60 boeren protesteren  voor en in het gemeentehuis. Voorafgaande aan de gemeenteraadsvergadering had de VVD Heerde samen met Boerenpartij Gemeente Belangen een amendement en motie gemaakt om de belastingverhoging voor alle ondernemers te halveren en goed afspraken te maken. De heren Doorn en Nooteboom waren insprekers namens de boeren. Nooteboom  had een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar andere ondernemersfondsen. Hij kwam tot de conclusie dat Heerde te veel geld ging ophalen via belastingheffing. De heer Doorn betoogde dat de boeren veel gebouwen hebben en daardoor te veel mee gaan betalen. 

 

Na een twee durende raadsvergadering over dit onderwerp werd het VVD initiatief in een motie vertaald die uiteindelijk unaniem is aangenomen. De mening van de raad is dat het gewenst is om vanaf het belastingjaar 2019 een regeling te maken die, niet alleen voor de agrarische sector wordt vastgesteld, maar ook voor alle andere ondernemers gaat gelden. Niet besteed geld kan dan worden teruggevraagd.

 

Aan  het college van burgemeester en wethouders wordt daarom opdracht gegeven om:

1. in 2019 het convenant met de Stichting uit te werken en als inspanningsverplichting mee te geven om in gezamenlijkheid met de sectoren en de Stichting aan de vergroting van draagvlak te werken;

2. in het met de stichting ondernemersfonds Heerde i.o. overeen te komen convenant afspraken op te nemen over een restitutieregeling vanaf het belastingjaar 2020 waarmee op verzoek restitutie ontvangen kan worden van de verhoging van de OZB-niet woningen ten behoeve van dekking van het ondernemersfonds (€ 70,- over € 100.000 WOZ-waarde per 1 januari 2019)

3. na 1 jaar te evalueren en hiertoe met een voorstel te komen voor de behandeling van de OZB-verordening 2021;