Internationale Vrouwendag geopend

Op 8 maart was het Internationale Vrouwendag, deze werd in Heerde geopend door Ireen Bunnik, fractievoorzitter van de VVD Heerde. Al meer dan 100 jaar wordt Internationaal, Vrouwendag gevierd. Internationale Vrouwendag is de dag waarop de eerste staking van vrouwen wordt herdacht, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie.

© I. Bunnik

Internationaal was het ook in Heerde! Circa 30 vrouwen met een vluchtelingen achtergrond namen deel aan deze bijeenkomst die werd opgeluisterd met heerlijke exotische gerechten.

Ireen Bunnik opende de bijeenkomst met een dansen toespraak. Ze vertelde in haar toespraak  over:  “het vrouwenkiesrecht, het recht op veilige en legale abortus, gelijke arbeidsrechten, kortom een gelijke positie voor mannen en vrouwen in onze wereld. Dat is niet overal vanzelfsprekend. Op zoveel plekken in de wereld, weten vrouwen elke dag veel voor elkaar te krijgen, in kleine projecten in een dorp of in een stad. Achter die strijd gaat een wereld aan kracht schuil. Kracht van fantastische vrouwen. Het gaat er niet om waar je vandaan komt, wat jouw achtergrond is, het gaat erom wie je bent en wat je doet met de talenten die je hebt.”

Ze heeft als vrouw een belangrijke stempel kunnen zetten in de gemeenteraad van Heerde. Vind het juist daarom zo leuk dat ze gevraagd werd om de opening van deze internationale vrouwendag te mogen doen.