Natuurtransferium? Misschien, maar onder voorwaarden. Afsluiten nieuwe Zuidweg? Zeker niet!!!

Al jaren wordt er gesproken over een natuurtransferium  in Heerde. Na vele discussies was er gekozen voor een plek nabij het Heerderstrand welke voldeed aan de eisen van de provincie te weten: dicht bij de afrit van een snelweg en nabij een halteplaats voor het openbaar vervoer.

Omdat de RGV  (Recreatie Gebieden Veluwe) uiteindelijk niet mee wilde doen zijn de plannen bijgesteld en is gekozen voor de locatie aan de Elburgerweg  nabij de kiosk. Een wonderlijk besluit, omdat deze in zijn geheel niet voldoet aan de oorspronkelijke eisen van de provincie. Door deze keuze zal er veel meer autoverkeer naar deze locatie aan de Elburgerweg komen. Ondanks deze verplaatsing blijft het college en de provincie vasthouden aan het afsluiten van de Nieuwe Zuidweg. Een handjeklap met Defensie die van het onderhoud van de weg af wil.

Gevolg zal zijn dat er een zeer grote toename van autoverkeer zal plaats vinden op de Rhijnsburglaan en Elburgerweg. De VVD Heerde vind dit niet acceptabel vanwege de grote overlast voor de aanwonenden. Een tweede reden dat wij tegen de afsluiting zijn is dat uit het vooronderzoek blijkt dat de Nieuwe Zuidweg een aantrekkelijke route is voor toeristen vanwege het afwisselende landschap. Daarnaast wordt deze route veel gebruikt door toeristen die naar de Ossenstal in Epe willen. Wij zijn ook tegen afsluiting van de weg voor autoverkeer naar de Schaapskooi. Volgens de plannen zal deze alleen toegankelijk worden voor mensen die in het bezit zijn van een invalidenparkeerkaart. Deze kaart wordt slechts verstrekt als een bestuurder niet meer dan 100 meter kan lopen, terwijl de afstand van de kiosk tot aan de schaapskooi ca 700 meter is. Op deze wijze wordt aan zeer veel mensen een bezoek aan de schaapskooi ontnomen terwijl er tot op heden, behoudens het slechte wegdek, nooit problemen met het verkeer geweest zijn.

Wethouder van der Stege heeft  veelvuldig zijn dromen inzake het transferium aan de raad verteld. Er zou een groot gebouw [700m2] komen met een uitgebreid restaurant, informatie centrum, ruimte voor de KNNV (Koninklijke Vereningin voor Veldbiologie), fietsverhuur  etc. Bekend is echter dat de ondernemer slechts wil investeren in een vergroot restaurant en geen mogelijkheden ziet voor aanvullende ruimten. Je kunt je afvragen of er door dit transferium een meerwaarde ontstaat voor Heerde. Wegen worden afgesloten, parkeerterreinen geconcentreerd op één plek en een sterke vermindering van het totaal aantal parkeerplaatsen. Dit project gaat de gemeenstap weer veel [overbodig] geld kosten.

Het voorstel inzake het transferium zal door de VVD op zijn inhoud beoordeeld worden. Wij zijn niet voor een groot, massa-aantrekkend, plan.

Een bescheiden infocentrum met wellicht een fietsenverhuur zou in de optiek van de VVD Heerde wel mogelijk zijn.

Voorwaarden om voor een transferium te kiezen zijn:

- Geen afsluiting van de Nieuwe Zuidweg

- Geen afsluiting van de weg naar de Schaapskooi

- Geen vergroting van de verkeersoverlast op de Elburgerweg

- Geen afsluiting van diverse kleine parkeerplaatsen

- Geen afsluiting van wandelpaden.

Hoe het wel moet/kan valt te lezen op de website van de Provincie. Bij Ugchelen  is men akkoord met  de aanleg van een transferium  conform de uitgangspunten dicht bij de snelweg en haltes voor openbaarvervoer. Ook zal Staatsbosbeheer daar fors investeren in een buitencentrum bij het transferium:http://www.gelderland.nl/4/Home/Home-Actueel/Nieuws/Gelderland-gaat-akkoord-met-Veluwetransferium-bij-Ugchelen.html 

De voorkeur van de VVD Heerde gaat uit naar een transferium bij het Heerderstrand!!!